Home

Educaţia este un proces continuu. În acest sens, Asociaţia organizează o serie de cursuri, printre care: design vestimentar, estetică, realizarea manuală a diverselor obiecte textile decorative şi de îmbrăcăminte. Aceste cursuri, precum şi şcolile de vară, au menirea de a oferi o alternativă copiilor şi studenţilor în petrecerea timpului liber într-o manieră utilă, plăcută şi constructivă.

“Desele întâlniri pe care le am cu copiii, profesorii şi părinţii în realizarea vestimentaţiei şcolare îmi dau prilejul să abordez tema îmbrăcamintei româneşti, cu trimitere la costumul naţional. Majoritatea au convingerea că este vorba de haine pe care le îmbracă artiştii cu ocazia spectacolelor şi habar nu au că acestea erau cândva hainele obişnuite de zi cu zi, de sărbătoare, că ne-au individualizat prin croi, ornamente, cromatică, structură, că prin ele creatorul popular a atins perfecţiunea în artă… Cu credinţa că tradiţia se transmite din generaţie în generaţie – dacă aceşti copii nu o  cunosc, înseamna că noi nu ne-am făcut datoria -  am iniţiat în cadrul Colegiului Bănăţean, cursurile de  estetică vestimentară, printr-un anunţ :

In fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 15-17, în Sala Festivă, se desfăşoară cursurile de  Educaţie Estetică, cu accent pe arta si tradiţia românească. Dacă sunt bunici dornici să mă ajute prin prezenţă , cunoştinţe, obiecte, îi aşteptăm cu plăcere. Vrem să ştie nepoţii noştri cum vorbeam, cum dansam, că ne îmbrăcam în haine puţine şi sănătoase, că ne iubeam şi respectam  părinţii şi bunicii, că i-am dorit pe ei să ducă mai departe ce a fost şi este mai bun în noi.

Pentru că veneau foarte mulţi copii (aprox 1oo), iar ajutoare deloc, a trebuit să  merg şi în cadrul orelor de abilităţi, la solicitarea  învăţătorilor interesaţi (clasele I – IV). In decurs de un an, în limita timpului am lucrat cu  aprox. 1ooo elevi din 1o şcoli, si două şcoli de vară la Liebling şi Becicherec. In anul 2010, lunile iunie-iulie, am desfăşurat cursurile şcolii de vară “Tradiţii şi identitate” după cum urmează:

CURS (2010):

Şcoala de vară  “TRADIŢII ŞI IDENTITATE” se desfăşoară în perioada 21 iunie – 1 iulie  2010.

Cursul a fost orientat spre estetica vestimentară cu accent pe arta şi tradiţia românească, folosind diverse  tehnici de lucru: cusut, brodat, pictură pe pânză, piatră şi sticlă, ţesut manual şi altele.
Am realizat împreună diverse obiecte decorative, îmbrăcăminte şi jucării textile.
Au fost alături de noi personalităţi din diverse domenii: cultură, artă, mass-media etc
Am încheiat activitatea cu o expoziţie a produselor realizate şi o prezentare de costume populare şi îmbrăcăminte naturală.”
Leontina Prodan.

Leave a Reply

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment